RMU: Onderwijsstaking onverantwoord

Friday 6 October 2017
RMU: Onderwijsstaking onverantwoord De onrust in het onderwijs is groot. Velen ervaren een hoge werkdruk. Ook dreigt er een tekort aan personeel. En er is veel te doen om de salarissen. Daarom is er vandaag een grote staking in het onderwijs. De RMU begrijpt de zorgen goed, maar wijst de staking principieel af.

Peter Schalk, Raad van Bestuur RMU: “De problemen in het onderwijs zijn zorgwekkend en vragen om onze volle aandacht. Niet alleen omdat leraren zich met hart en ziel inzetten, maar ook omdat de kinderen van nu de burgers van morgen zijn.”

Fundament
Het onderwijs is één van de belangrijkste fundamenten van onze samenleving, aldus Schalk. “Werken in het onderwijs is een bijzonder voorrecht. Bijzonder om kennis over te dragen. Bijzonder om kinderen te vormen voor een plek in deze samenleving."

Staken werkt niet
Maar de RMU wijst deze staking principieel af. Schalk: “Op Bijbelse gronden mag staken alleen als doorwerken zonde is, oftewel als doorwerken in strijd met de Bijbelse principes is. Gelukkig is dit niet aan de orde. Bovendien is een staking pedagogisch niet verantwoord. We moeten de kinderen, die aan de zorgen van de school zijn toevertrouwd, geen verkeerd gedrag aanleren. Immers, hoe je het ook wendt of keert, staking is een machtsmiddel. Sterker nog: staken werkt niet.”

Investeren
Er zijn genoeg andere middelen om de problemen en zorgen aan de orde te stellen en bespreekbaar te maken, meent de RMU. “We roepen politiek op om de zorgen serieus te nemen en fors te investeren in het onderwijs. Daarnaast moeten we dit bespreken op de onderhandelingstafels, in de personeelskamers en aan de bestuurstafels.”

Hart onder de riem
De RMU heeft haar leden dan ook niet opgeroepen om te gaan staken. Om alle leden die in het onderwijs werken een hart onder de riem te steken, heeft de RMU vandaag een kaart naar hen verstuurd.

​Bron: RMU