Omgaan met baanverlies

Friday 20 October 2017
Omgaan met baanverlies In Nederland zijn meer dan 300.000 mensen werkloos. Korter of langer geleden zijn deze mensen hun baan verloren. Gelukkig vinden veel mensen snel weer een nieuwe uitdaging. Maar als werkzoekende ga je wel door een diep dal. 

Lianne Noordam, juridisch medewerker, spreekt jaarlijks tientallen leden van de RMU die hun baan om een of andere reden verloren zijn. “Iemand die zijn baan verliest, moet echt door een rouwproces heen. Werk is je identiteit en geeft je status. Je staat niet meer in het maatschappelijke leven en voor je gevoel tel je niet meer mee.” Ook Sophie Hagen, werkzaam bij NOAH Uitvaart- en rouwbegeleiding, herkent dit. Sophie: “Veel mensen zullen boosheid, onvrede en machteloosheid ervaren over wat hen is overkomen. Maar ook dat hun verdriet niet wordt gezien door de mensen uit hun omgeving.”

In Nederland zijn meer dan 300.000 mensen werkloos. Korter of langer geleden zijn deze mensen hun baan verloren. Gelukkig vinden veel mensen snel weer een nieuwe uitdaging. Maar als werkzoekende ga je wel door een diep dal.
Lianne Noordam, juridisch medewerker, spreekt jaarlijks tientallen leden van de RMU die hun baan om een of andere reden verloren zijn. “Iemand die zijn baan verliest, moet echt door een rouwproces heen. Werk is je identiteit en geeft je status. Je staat niet meer in het maatschappelijke leven en voor je gevoel tel je niet meer mee.” Ook Sophie Hagen, werkzaam bij NOAH Uitvaart- en rouwbegeleiding, herkent dit. Sophie: “Veel mensen zullen boosheid, onvrede en machteloosheid ervaren over wat hen is overkomen. Maar ook dat hun verdriet niet wordt gezien door de mensen uit hun omgeving.”

Dat is precies wat Jorine Munnik ervaart, nu zij al drie jaar zonder betaalde baan thuis zit. “Mijn auto staat al een jaar stil op de oprit. Niemand uit de buurt komt vragen wat er aan de hand is. Mensen die wel weten dat ik zonder baan zit, zeggen snel langs te komen. Maar na al die tijd zijn ze nog niet geweest. Ik mijd gezelschappen, want er wordt meteen gevraagd wat voor werk je doet. Mensen die wel aandacht geven aan mijn werkloosheid zeggen meteen dat ze me niet kunnen helpen. Dan klap ik dicht, want daar kwam ik niet voor. Ik wil alleen maar mijn verhaal doen, zodat de lucht uit de bal kan komen. Dat mis ik.”

Lianne haakt daar op in: “Werk geeft je bestaan zekerheid. Je verdient je boterham, hebt een dagritme en invulling van je dagen. Als je een baan verliest, valt dat allemaal weg. Vergeet niet dat voor veel mensen ook een groot deel van hun sociale netwerk wegvalt. Raak je ziek thuis of ben je ontslagen, dan moet je op zoek naar wie je bent. Veel mensen – gelukkig lang niet iedereen - komen in een vorm van depressie terecht en voelen zich helemaal alleen staan.”

Lees verder op Candle.nu

Tekst: Amanda Herrera de Gier
Uit RMU.NU, ledenmagazine van vakorganisatie de Reformatorisch Maatschappelijke Unie


 
Categorieën Algemeen
door