ZZP: Zelfstandige zonder premies?

Wednesday 12 April 2017
ZZP: Zelfstandige zonder premies? De zelfstandige zonder personeel (zzp’er) is met een opmars bezig. In veel sectoren maken werknemers met vaste contracten plaats voor zelfstandige ondernemers. Ook zijn velen niet verzekerd. Dat zet de politiek en de belangenorganisaties aan het denken. Moet het mes in de voordelen die de zelfstandigen zonder personeel genieten? Een verkenning.

De zzp’er komt straks ook zeker ter sprake tijdens de formatie van een nieuw kabinet. Wat daaruit zal komen, is nog niet te zeggen. Vaststaat dat belangenorganisaties van werkgevers en werknemers die formateurs en de onderhandelaars van de fracties van voldoende stof zullen voorzien om de kwestie aan de orde te stellen.

De FNV wil het mes zetten in de voordelen die zelfstandigen zonder personeel hebben. Dat liet de nieuwe voorzitter van de FNV, Busker, onlangs weten. Flexwerk is volgens hem te goedkoop geworden. Daardoor ontstaat er een race naar de bodem. Zzp’ers bieden zich te goedkoop aan. Daardoor verdwijnen de belastingvoordelen voor de zelfstandigen feitelijk in de zakken van de opdrachtgevers.

Anderzijds vinden werkgevers dat er niet zoveel hoeft te veranderen. Zzp’ers zijn flexibel in te zetten en brengen in veel gevallen de kostprijs van hun producten en diensten omlaag.
Werkgevers en werknemers overleggen al maanden over een sociale agenda, waarvan de positie van de zzp’er naast pensioenen, scholing en robotisering ook deel uitmaakt. De onderhandelaars vorderen maar moeizaam. Het ziet er niet naar uit dat ze bij de formatie een gezamenlijk plan aan de onderhandelaars van de politieke partijen kunnen aanbieden. Uiteindelijk zal de politiek de knoop moeten doorhakken.

De deskundige binnen de RMU op het gebied van de zelfstandigen zonder personeel is, Joakim Rottiné, adviseur ondernemers. Hij schetst de achtergronden en geeft zijn visie.

Hoeveel zzp’ers hebben we in Nederland?
“Dat is lastig te zeggen omdat zzp’ers niet officieel geregistreerd staan. Het begrip zzp’er is ook geen juridisch begrip. De eenmanszaak daarentegen is wel een juridisch begrip en dat is nu juist de rechtsvorm die door de meeste zzp’ers wordt gebruikt. Het CBS berichtte in november 2016 dat er 1 miljoen zzp’ers zijn, maar dat getal zal ook bij benadering zijn.”

​Lees verder op Candle.nu
Categorieën Bedrijfsleven
Tags fnv premie zzp
door